Home » Hoe krijg je vieze luchtjes uit kleding

Hoe krijg je vieze luchtjes uit kleding

Hoe krijg je vieze luchtjes uit kleding

Kan je dat je favoriete sportshirt ruikt niet meer fris! Ook als je het shirt aantrekt en het komt net uit de was… Balen weggooien en een nieuwe kopen? Nee dat is niet nodig. Hoe krijg je vieze luchtjes uit kleding? Hier vind je een handige manier om nare geurtjes uit kleding te krijgen zonder dat je de kledingstukken (te) heet moet wassen. Deze tip kan je een hoop geld besparen en je kan gewoon lekker in je favoriete kledingstuk blijven sporten en/of chillen. Je hebt ook niet zo veel nodig. Een emmer, wat azijn en koud water is het eigenlijk wel. Lees snel verder hoe het werkt.

Hoe verwijder je vieze luchtjes uit je kleding

Nachtje laten weken

Oke nu gaan we aan de slag om je kelding weer lekker fris te laten ruiken, maar eerst moeten we even door de zure appel heen bijten. We gaan namelijk een emmer vullen met koud water en daar voegen we een stevige scheut azijn aan toe. Kies voor de natuurazijn variant (bij voorkeur natuurlijk Biologisch) dan weet je zeker dat er geen nare spullen in zitten die je kleding kunnen aantasten.

Wil je er zeker van zijn dat  het goed gaat op je kleding stuk, probeer het dan altijd even uit op een klein stukje bij voorkeur aan de binnenkant (waar het niet zichtbaar is voor het geval dat het toch fout gaat). De methode die hier beschreven wordt hebben wij zelf ook al meerdere keren met succes toegepast op zowel katoenen als polyester (sport)kleding. Maar het kan nooit kwaad om een test uit te voeren!

Oké we gaan weer verder. Dompel nu je kledingstuk onder in de emmer met water en azijn. Zorg er voor dat de kledingstukken helemaal onder het wateroppervlak zitten. Nu is het wachten, laat het geheel minimaal een nachtje weken.

Wat is azijn

azijn om nare geurtjes te verwijderen

Azijn is een vloeistof die gemaakt wordt met behulp van de azijnzuurbacterie Acetobacter. Deze bacterie komt veel voor in hout en natuurazijn wordt dan ook gemaakt door alcoholische dranken (bijvoorbeeld wijn) over houtsnippers te laten circuleren bij een temperatuur van 30 to 35 graden. Azijn kan ook op een chemische manier gemaakt worden met behulp van methanol en koolstofmonoxide. Dit noemt men ook wel schoonmaakazijn.

 

Voor het verwijderen van de vieze luchtjes uit je kleding kan je beide varianten gebruiken. Het maakt dus n iet uit of je schoonmaakazijn gebruikt of natuurazijn het effect voor je kleding is hetzelfde. Als je kiest voor de biologische natuurazijn variant kan je dit product we het meest functioneel en ecologisch toepassen. Je kan er namelijk alles mee schoonmaken wat je ook met de chemische variant kan en je kant het nog een keer bij je maaltijden gebruiken (in een dressing of lekker over je patat, net als de Engelsen dat doen).

Waarom werkt azijn tegen vieze luchtjes

Azijn werkt goed tegen de vieze nare luchtjes in je kleding omdat het een anti bacteriële werking heeft. Door het zuur wat in azijn aanwezig is. Het zuur vernietigt de bacteriën en daarmee ook de vieze nare luchtjes die door de bacteriën worden veroorzaakt. Ook heeft het azijnzuur en vet en kalk oplossend vermogen waardoor ook vetvlekken en kalkaanslag uit je kleding verdwijnt door het nachtje weken.

Je kan azijn ook toevoegen aan je wasmachine om deze te ontkalken en te ontdoen van zeepresten en nare bacteriën die in zeepresten kunnen achterblijven.  Het werkt ook goed in combinatie met soda en heet water om je gootsteen te ontstoppen en te reinigen. Azijn is dus best een wondermiddeltje.

Bacteriën worden gedood door azijn

Weg vieze luchtjes

Na het nachtje weken kan je eenvoudig je kledingstuk uitspoelen en in de wasmachine wassen volgens de voorschriften. Na het wassen en drogen zal je merken dat de vieze geurtjes weg zijn en dat je je favoriete kleding stuk gewoon weer kan dragen. Je hoeft je niet meer te ergeren aan dat nare vieze geurtje wat je steeds rook. Zo heb je niet alleen een nieuwe aankoop uitgespaard je bent ook nog eens duurzaam bezig. De kleine hoeveelheid azijn die je hebt gebruikt heeft ook geen impact op het milieu.

Ga jij het ook proberen? Laat het ons weten of het is gelukt, we horen graag van je.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner