Home » Viking Runen Alfabet

Viking Runen Alfabet

Wat zijn runen? Eenvoudig uitgelegd zijn de runen de letters die door de Vikingen werden gebruikt. Het Viking Runen Alfabet. Het zijn symbolen die voor verschillende letters en klanken staan. Ook hebben alle runen een eigen betekenis en werden er speciale krachten (zoals bescherming en moed) aan toegekend.

Noord Europa

Door bijna heel Noord Europa werd het runen alfabet gebruikt. Dit schrift werd niet alleen door de Vikingen in Scandinavië gebruikt maar door alle Germaanse stammen van Noordelijk Europa. Het Viking Runen alfabet is al van ver voor Christus in gebruik. Later ergens aan het einde van de 13e eeuw is het in verval geraakt en werd het steeds minder gebruikt. 

Viking Runen Alfabet

De Vikingen

De Vikingen gebruikten het runen schrift om korten stukken op te schrijven over bepaalde heldendaden van hun leiders. Dit meestal op een steen. Een door de Vikingen beschreven steen noemen we dan ook wel een runensteen. In Denemarken en Zweden zijn meerdere runenstenen terug gevonden. Met korte verhalen over hoe een held aan zijn einde gekomen is. Hoewel de Vikingen dus wel een schrift hadden hebben ze verder weinig tot niets opgeschreven. We hebben geen boeken of manuscripten uit de Vikingtijd tot onze beschikking helaas.

De naam Rune

Waar komt de naam runen vandaan? De naam komt van het Oudgermaanse wordt rúna wat ‘fluistering’, ‘geheim’ of ‘mysterie’ betekent. Aan de runen worden ook magische krachten toegewezen en ze werden dan ook veel gebruikt om in contact te komen met de goden en andere mythische wezens. Tijdens de rituelen werden de runen veel gebruikt. De runen werden dan, zoals dat genoemd wordt, getrokken. De runnen die dan gepakt werd geeft aan hoe je toekomst eruit ziet. Veel Vikingkrijgers hadden ook bepaalde runen in hun wapens gegrift om ze zo meer kracht te geven en een betere overwinningskans.

ideografisch

Net als bij de Chinese en Japanse karakters zijn de rune symbolen ideografisch. Dat betekent dat ze zowel een begrip zijn of iets specifieks betekenen. Een rune verwijst daarom niet alleen naar een specifieke letter (of letter combinatie) maar kan dus ook iets betekenen. Zo staat bijvoorbeeld de rune Algiz voor de letter S (of Z) maar ook voor vriendschap en vertrouwen.

Algiz runen vertrouwen en vriendschap

Viking runen alfabet

Alfabet is niet de juiste benaming voor de runen reeks. De naam Alfabet stamt af van het Oudgrieks en bestaat uit de eerste twee letters van onze huidige letterreeks. De Alfa (a) en Bèta (b). De runen reeks wordt daarom ook wel de Futhark genoemd. Dit zijn de eerste 6 karakters (f-u-th-a-r-k) in de reeks. Dit zien we ook weer terug in de moderne benaming voor een toetsenbord; qwerty. Dit zijn de eerste 6 letters achter elkaar op de bovenste reeks letters op een toetsenbord. De letter reeksen worden benoemd door de eerste letters van de reeks achter elkaar te zetten, zo ontstaat er een naam.

Futhark oud en nieuw

De oorspronkelijke Futhark bestond uit 26 viking runen symbolen. Maar gedurende de tijd zijn er symbolen afgevallen en is er een zo genoemde nieuwe Futhark ontstaan die nog maar uit 16 symbolen bestond.

Eenvoudige symbolen

Runen zijn eenvoudig symbolen die je makkelijk ergens in kunt kerven. Niet alleen de symbolen zijn anders dan wij nu in ons alfabet kennen ook de lees richting was anders. De rune symbolen en woorden lees je van rechts naar links. De letters die de symbolen voorstellen spreken we fonetisch wel hetzelfde uit. Dus de klank van de letter is gelijk aan die van ons eigen alfabet. 

Berkana runen met nebula achtergrond

De Noorse goden

De noord Europese volken van de oudheid tot aan de middeleeuwen geloofden in andere goden dan we bij het christendom (en de Islam) gewend zijn. Ze hadden niet 1 god maar een heleboel goden. De goden stonden voor bepaalde aardse zaken zoals de donder en bliksem of oorlog en liefde. Ook zijn deze goden weer gekoppeld aan het runen alfabet. Iedere letter staat niet alleen voor een klank of eigenschap maar ook voor een bepaalde God. 

Het Viking Runen Alfabet nu

Over het algemeen werden de runen in de moderne tijd alleen gebruikt door mensen die met natuurmagie en andere occulte religies bezig waren. Helaas hebben sommige runen een zeer negatieve naam gekregen omdat ze door Nazi Duitsland gebruik zijn in de tweede wereld oorlog. De Nazi’s waren behoorlijk geobsedeerd door de runen en de Noorse mythologie. Dit heeft de Noorse mythologie en het runenschrift in een kwaad daglicht gezet. 

Toename bekendheid van de runen

Pas na dat de verhalen (en later ook de films) van Tolkien bekend werden is ook de aandacht voor het runenschrift toegenomen. Tolkien heeft in zijn verhalen gebruik gemaakt van een (door hem zelf aangepast) runenschrift. Het dwergen volk uit de wereld van Tolkien gebruikt de runen als geschrift voor hun taal. Maar ook de Elven gebruikten een vorm van runen om te schrijven. De populariteit van het runen alfabet blijft maar toenemen. Ook is er een toename in de oude heidense geloven. Veel mensen zijn hier mee bezig, zonnewende en andere seizoensfeesten worden steeds vaker ook in Nederland gevierd. Bij de oude geloven staan de runen ook centraal.

Vikings en Wardruna

Met de komst van series als Vikings heeft de interesse voor de Viking Runen een enorme vogelvlucht genomen. Waar het voorheen alleen bekendheid genoot bij de alternatieve geloven, en mensen die interesse hadden in de oudheid, is het nu voor het grote publiek interessant. Door series als Vikings is niet alleen de interesse in het Viking volk toegenomen maar ook de interesse in hun geloof en het runenschrift. In de serie wordt ook gebruik gemaakt van de muziek van de Noorse band Wardruna. De muziek van Wardruna en zeker de eerste drie albums beschrijven de verschillende runes in muziek en geluid. Wardruna maakt gebruik van veel zelfgemaakte instrumenten die hun oorsprong kennen in de Vikingtijd. 

Rune: Raido

In de bovenstaande muziekvideo van Wardruna wordt de rune Raido bezongen. Raido of Raidho is de rune die staat voor de letter R. De betekenis van raido is “wagen” en wordt dan ook het reizen, trekken en verdergaan inverband gebracht. Raido is ook de strijdwagen van de god Thor en daarom is deze god aan de rune verbonden. Je kan deze rune ook gebruiken om jezelf extra kracht te geven om gewoontes te doorbreken of als stukje bescherming als je op reis gaat.

Viking runen alfabet de rune Raidho

Viking letters

Dus hoe heten de letters die door de Vikingen werden gebruikt? Juist Runen. En hier bij Fitness Viking kan je runen kopen in de vorm van hangers voor aan een ketting. De eerste drie runen die wij verkopen zijn Thurizas, Algiz en de Berkana. De betekenis van deze Viking tekens vind je bij de producten zelf.

De runen van Fitness Viking

De runen die bij Fitness Viking verkrijgbaar zijn worden met de  hand gemaakt in Alkmaar. De runen worden ontworpen en met de hand gevormd (gesculpt zoals dat zo mooi genoemd wordt). De vorm wordt eerst met twee componenten putty opgezet. De raden worden er in gevormd met een dun stukje gereedschap en vervolgens brengen we de structuur aan. Dit geeft de rune net wat meer diepte en karakter. Het oogje voor het ringetje wordt er als laatste tegenaan geplakt en dan laten we alles goed drogen. Als de putty droog is kan er een mal gemaakt worden van de rune om later een tinnen afgietsel te kunnen maken. Het maken van de rune wordt dus op een redelijke ambachtelijke manier uitgevoerd. De methode is al eeuwen oud alleen maken wij wel gebruik van moderne materialen voor he sculpten en de mallen.

Ben jij geïnteresseerd in onze handgemaakt runen kijk dan zeker even naar ons assortiment. We breiden regelmatig ons assortiment uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner